På Mekonomen hittar du ett stort sortiment av plåtfälgar.
Kör förbi någon av våra verkstäder eller butiker så hjälper vi dig att hitta en plåtfälg som passar perfekt för din bil och plånbok. Vi kan allt om däck och hjälper dig gärna.
Plåtfälgar eller stålfälgar är en billigare variant av fälgar som ofta sitter som standard på en ny bil.
När du ska köpa nya plåtfälgar är det bäst att följa biltillverkarens rekommendationer. Du hittar lämpliga dimensioner i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis. Allra enklast är att söka i vår webbshop med ditt registreringsnummer! Då sorterar vi automatiskt ut däck och fälgar som passar din bil.
En plåtfälgs dimensioner anges i tum. En fälg kan till exempel ha måtten 7 x 17, där 7 är bredden och 17 är diametern.
Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. 5/116 betyder att fälgen har fem hål med en cirkeldiameter på 116 millimeter. När du ska köpa nya eller begagnade plåtfälgar är det viktigt att veta vilken bultcirkel bilen har. Du kan själv använda ett specialverktyg, men mäter du fel med så lite som en mm kan det leda till att fälgen inte passar på navet. Besök en Mekonomen-butik eller verkstad så hjälper vi dig!
Plåtfälgar är tåligare mot stötar än lättmetallfälgar. Kör du ofta på grusvägar? Då kan det vara en bra idé att köra med stålfälgar.
Plåtfälgar är ofta svartlackerade men det finns enstaka modeller som är silverfärgade. Genom att klicka på navkapslar kan du skydda fälgen samt förbättra helhetsintrycket.
Plåtfälgar är tyngre än lättmetallfälgar, och tyngre däck ger bättre grepp i snön.
Om du vill använda samma plåtfälgar året om, tänk på att däckens dimensioner måste vara samma. Vinterdäck är ofta smalare än sommardäck, då smalare däck får bättre grepp i snö. Medan ett bredare sommardäck har bättre bromsverkan på torra vägar.
En plåtfälg tillverkas genom att stål pressas i stora kantpressningsmaskiner. För att forma fälgen behövs en stor presskraft, vilket gör att dessa maskiner kan vara enorma i sin storlek. Eftersom stålmaterialet och tillverkningsprocessen har färre moment än när man gjuter aluminiumfälgar blir priset på plåtfälgar lägre än för lättmetallfälgar.
Det är också enklare att laga skadade plåtfälgar, eftersom de kan formas om. De kan även svetsas, vilket är svårare med en aluminiumfälg. Men, det är ändå viktigt att ta hand om stålfälgarna så bra som möjligt.
Dina fälgar utsätts för mycket, speciellt under vintern när många vägar saltas. Plåtfälgar rostar lätt, så ha för vana att rengöra dem från smuts och bromsdamm. Ju oftare du tvättar fälgarna, desto mer hindrar du smutsen från att fastna. Passa även på att tvätta hjulen vid däckbyte.
Tvätta helst där vatten och lösningsmedel kan rinna ner i ett reningsverk med oljeavskiljare, som till exempel i gör-det-själv-hallar. I Mekonomens butiker hittar du olika typer av ekologisk och miljövänlig fälgrengöring, och flera av våra verkstäder kan erbjuda en miljövänlig tvätt.
Undvik att förvara däck och fälgar i fuktiga miljöer. Fälgarna riskeras att skadas av för mycket väta, och däcken gillar inte stora temperaturväxlingar. Det bästa är att förvara dem mörkt, torrt och svalt omkring 15 grader. Allra smidigast är att checka in dina däck och fälgar på Mekonomens däckhotell. Vi förvarar dem mörkt och svalt, och du får ett prisvärt paketpris inklusive däckhotell, däckbyte och säkerhetskontroll. Vid varje hjulskifte kontrolleras också däckens lufttryck och kondition.