Vårens trafikfaror

Så skyddar du dig mot vårens trafikfaror

Så här undviker du bäst vårens trafikfaror, enligt Annsofi Nilsson på Mekonomen Borås.

 

Packa bilen rätt

Ska du ut på semester under påsk eller försommaren – se till att inte packa för mycket. Annars kan du utgöra en trafikfara. Annsofi Nilsson berättar varför.

– En för tungt lastad bil kan bli svajig vid för hög fart. Tänk även på att spänna fast takboxen ordentligt. Till packningen i bilen finns det lastgaller man kan använda.

 

Se upp för lekande barn

– På sommarhalvåret ska man vara extra försiktig när man åker hemma i kvarteret eller förbi dagis och skolor. Barnen är ofta ute och leker, kastar bollar och springer ut i vägen. Gruset på vägen kan förlänga din bromssträcka precis som vinterväglag. Därför är det viktigt att ha extra uppsikt och hålla hastighetsbegränsningen.

 

Spolarvätska mot vårsol

En sliten ruta utgör en stor trafikfara. På våren är faran ännu större eftersom solen ofta står lågt och bländar föraren.

– Det finns en speciell spolarvätska för klar sikt som tar bort den feta beläggningen på rutan. Det ger förbättrad sikt och gör att solen inte reflekteras lika mycket.

 

Ha koll på tvåhjulingar

– Som bilist måste man ha extra bra uppsikt för både cyklister och motorcykelförare – de utgör en stor fara i trafiken. Var försiktig vid övergångsställen och titta gärna en extra gång när du kör ut från en korsning. Du vill ju inte riskera att missa motorcykeln som kommer farande.

 

Spana efter vilt

På våren är det extra stor risk att köra på vilt längs med vägarna. Både älg och rådjur stöter bort fjolårskalvarna vid den här tidpunkten på året.

– Man måste vara extra uppmärksam där viltstängsel upphör eller börjar. Det är mest rörelse vid gryning eller skymning.

 

Byt däck vid rätt tid

– Man ska inte låta sig luras av att solen skiner – under tidig vår kan det vara halt på vägarna ändå. Tänk därför två gånger innan du sätter på sommardäcken. Men följ regelverket.

 

Håll ner häcken

– Det finns risk att växtlighet på tomten utgör en fara för trafiksäkerheten. Om du har en häck, träd eller buske i en korsning eller utfart – se till att den inte växer så högt att den skymmer sikten.

peter_magnusson1

Annsofi Nilsson

Ålder: 28 år. Bor: Borås. Gör: Butiksansvarig på Mekonomen Borås.
Uppdaterad: Juni 20, 2022