Vägen till det perfekta ljudet

Vägen till det perfekta ljudet

Det ska sägas direkt – att jobba med stereoanläggningar i bilen har förändrats. Det finns visserligen fortfarande fantaster som bygger om sina bilar till rullande musikstudior, men de behöver ofta använda äldre bilar för sina projekt. I nyare bilar kommer allt i ett paket.

– Det handlar om integrerade enheter där allt hänger ihop, även design, säger Niclas Däveskog, butikschef på Mekonomen Knalleland i Borås.

 

Hittar bästa ljudet i bilen

Niclas Däveskog vet vad han pratar om; till vardags jobbar han med att hitta det mest passande ljudpaketet till kunden, dessutom har han byggt om de flesta av sina egna bilar genom åren.

– Jag byggde in mitt första billjud när jag var 16 år. Lyckades kortsluta lite kablar så att panelen började ryka och smälte sönder. Tur att jag inte brände upp bilen! Men, det är ju via misstag man lär sig, säger han med ett skratt.

 

Värt att byta ljudsystem

Nyare bilar med integrerade ljudpaket innebär dock inte att slaget om det perfekta ljudet är förlorat.

– Det kan absolut vara värt att byta ljudsystem. I bilar i ett dyrare segment finns det ofta ett väldigt bra ljudsystem från början, men i vanliga Svenssonbilar kan det vara rätt dåligt ljud med billigare högtalare som kan rent fysiskt spricka i kanten.

 

Hur gör man för att byta?

– Det kan upplevas krångligt att göra det själv, eftersom allt är så tajt byggt numera. Det bästa är att komma in med bilen till Mekonomen så kan vi ge tips. Om verkstadspersonalen sedan byter originalanläggningen så bygger de igen hålet med en frontpanel – ett slags skal där nya ljudenheter passar.

 

Vad kan man göra mer för att förbättra ljudet?

– Det går exempelvis att byta högtalare. Många vill ju ha mer bas, men det är oftast bara yngre som bygger om hela bagageutrymmet till en baslåda. Familjer vill inte gärna bli av med hela bagaget, därför finns det många modellanpassade lösningar där ljudsystemet byggs in. Det går till exempel att använda reservhjulsbaljan till baspaketet.

 

Finns det några genvägar för att optimera ljudupplevelsen?

– Det är svårt när allt är integrerat, men man kan ju köpa ett slutsteg och tjuva en signal.

 

Tjuva en signal?

– Man kopplar på en så kallad nivåomvandlare på de befintliga högtalarna. Från den drar man sedan en lågnivåkabel (RCA) till ett slutsteg. Slutsteget förstärker i sin tur signalen så att det går att spela högre och renare musik. Kan man också spela lågt och behålla samma kvalitet på ljudet – hitta en bra balans i diskant, mellanregister och bas – ja, då är ljudet perfekt i min mening.

– Och du kan ju alltid titta i ljudanläggningens egen meny för att hitta bästa inställningarna för din musik och din bil. Ljud är en smaksak.

 

Måste man välja det dyraste märket?

– Nej. Visst får man till viss del vad man betalar för, och det finns många valmöjligheter när det gäller antal ingångar (RCA) och olika utgångar som cd, usb, aux, bluetooth… Men det mesta är extremt billigt nu jämfört med för tio år sedan. Dessutom är enheterna ofta kompatibla med mobiltelefoner och med Bluetooth slipper du en massa sladdar.

 

Bästa tipset?

– Kom in till oss på Mekonomen så kan vi tillsammans kolla vad det finns för möjligheter för din bil.

 

Bästa bilmusiken – enligt Niclas Däveskog

niclas

Niclas Däveskog

Ålder: 37 år. Bor: Borås. Gör: Butikschef på Mekonomen Knalleland, med stort intresse för & kunnande om billjud.
Inlagd: April 14, 2015